Lagom w praktyce
Redakcja
|
15 lipca 2022
Mokotów to część Warszawy, która znajduje się w czołówce najlepszych do zamieszkania dzielnic stolicy. To niezwykle różnorodne miejsce, które łączy ze sobą centrum biznesowe miasta, nowoczesne i funkcjonalne inwestycje mieszkaniowe oraz piękne tereny zielone.
Nie brakuje tu również różnego rodzaju udogodnień i lokali usługowych. Wśród nich znajdują się wyjątkowe piekarnie, w których dostać można świeże pieczywo, pyszne kanapki, rzemieślnicze wyroby cukiernicze, a nawet japoński chleb tostowy – shokupan. O których miejscach mowa?
Świeże pieczywo prosto z rzemieślniczych piekarni
To jedno z najnowszych miejsc na piekarskiej mapie Mokotowa. Koncept został stworzony z prawdziwą pasją przez dwójkę właścicieli – Dagmarę i Borysa (znanych również pod pseudonimami Głodna Daga i Lord Bejker). Amatorzy pieczywa znajdą tu zarówno klasyczne, jak i niecodzienne wypieki.
Do tych drugich z całą pewnością zalicza się shokupan – puszysty i delikatny chleb japoński, idealny do przygotowania tostów na słodko. Prawdziwą furorę robią tu, okrzyknięte najlepszymi w Warszawie, bagietki, a także chleb z makiem oraz chleb żytni.
W menu piekarni znajdują się także różnego rodzaju słodkie i słone drożdżówki oraz ciasta – wypiekane według przepisów z różnych zakątków świata. Co więcej, w Będzie Dobrze można dostać również konserwy, konfitury i przetwory zaprzyjaźnionych, rzemieślniczych producentów.
Piekarnia została stworzona w 2020 roku przez dwóch braci – Stanisława i Macieja. Miejsce to słynie przede wszystkim ze swoich pięciu chlebowych specjałów.
Znaleźć można tu m.in.: chleb Francuski z rodzynkami sułtańskimi i cynamonem cejlońskim, chleb Bałkański – z lawendą, orzechami włoskimi i suszonymi morelami, a także chleb Lniany – z nasionami słonecznika, siemię lnianym i skórką cytrynową.
Nie brakuje także propozycji dla fanów słodkości. W Picador dostać można np. ciasto brioche z kremem migdałowym z pistacją lub wiśnią, croissanty w różnych odsłonach oraz drożdżówki – z jagodami, rabarbarem, serem, śliwką, wiśnią i budyniem.
Kolejne “smakowite” miejsce na mapie Mokotowa to Piekarnia Kromka, którą otworzyła Asia Olejniczak. Można tutaj dostać naturalne pieczywo z najwyższej jakości mąki ze starych odmian polskich zbóż – orkiszu, krzycy (rodzaj niemodyfikowanego żyta), samopszy, maku.
Naczelną zasadą i podstawą filozofii konceptu z ul. Anansowej jest cierpliwość – zdaniem właścicielki, tylko ona pozwala na wyrobienie zdrowego chleba bez chemicznych dodatków.
Kolejne rodzinne miejsce, stworzone przez mamę i syna – Beatę oraz Matthieu Adamczyków, którzy przez lata mieszkali we Francji. Właśnie dlatego specjalnością Aromatu jest przede wszystkim naturalne pieczywo francuskie.
Jedne z najlepszych w Warszawie croissanty, rustykalne chleby, kilka rodzajów bagietek, bajgle, kardamonowe bułeczki – skradły serca (i podniebienia) mieszkańców stolicy. W menu nie brakuje także słodkich propozycji. Pain au chocolat, bostocki z malinami i z migdałami, eklerki z puszystym kremem, beza, tarta cytrynowa, makaroniki – to tylko niektóre z nich.
Tym, co również stanowi o uroku Aromatu, jest wystrój piekarni – stylizowany na francuskie bistro.
Piekarnia założona przez Karolinę Huzarską. Kameralne miejsce słynie przede wszystkim z wypieku chlebów ze starych odmian zbóż. Pszenica czerwona Ruffia, pszenica Trispa, Samopsza – to tylko kilka z nietypowych składników pieczywa, które dostać można na Starym Mokotowie.
W menu znajduje się m.in. chleb pszenno-żytni z dodatkiem prosa, chleb z jasnej odmiany orkiszu, chleb pszenno-żytni z białym makiem, czy też chleb pszenno-żytni ze świeżo mieloną krzycą. Nie brakuje też słodkości – największą popularnością cieszą się jagodzianki.
Dla wielu ważny okaże się również fakt, że RDEST pozyskuje mąkę wyłącznie z ekologicznych młynów, które z kolei współpracują z niewielkimi gospodarstwami rolnymi. Dzięki temu firma wspiera ideę slow-food oraz dba o środowisko naturalne.
Subiektywny ranking piekarni pokazuje, że na Mokotowie pyszne, rzemieślnicze pieczywo z niejednego pieca można jeść. Jednak przed wizytą w opisanych piekarniach, warto sprawdzić godziny otwarć poszczególnych miejsc – niektóre z nich czynne są wyłącznie w wybrane dni tygodnia.
Witaj na blogu Skanska
Znajdziesz tu porady aranżacyjne oraz remontowe, informacje o nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym, a także rozmowy z inspirującymi ludźmi i wiele ciekawostek o życiu w dużym mieście.
16 kwietnia 2025
8 kwietnia 2025
21 marca 2025
17 lutego 2025
Odpowiedz na komentarz