Bez kategorii
Anna Strożek
|
25 czerwca 2021
Czy wiesz, że codzienne wybory żywieniowe mają duży wpływ nie tylko na Twoje zdrowie i samopoczucie, ale też na rozwój lokalnego rolnictwa i ekologię? Dietę w duchu Green Living warto oprzeć o produkty sezonowe i lokalne. Dlaczego to ważne? Po jakie warzywa i owoce sięgać w zależności od pory roku?
Być może warzywa i owoce kupujesz na pobliskim targu lub w warzywniaku za rogiem, ale czy zastanawiasz się czasami, skąd pochodzą i dlaczego w środku zimy dostępne są truskawki i winogrona? Odpowiedzią na te pytania jest transport i to z najodleglejszych zakątków świata. Jaki to ma wpływ na środowisko i lokalną gospodarkę?
Każda produkcja, uprawa lub hodowla przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych – lokalne rolnictwo także, ale w przypadku żywności z importu należy wziąć pod uwagę również kwestie związane z transportem, przechowywaniem, przetwarzaniem i pakowaniem produktów. Kompletny łańcuch dostaw odpowiada łącznie za około 18% śladu węglowego, sam transport żywności to minimum 6%, a jej opakowania to kolejne 5% śladu węglowego. Dodatkowo żywność z importu bywa wielowarstwowo pakowana. To co prawda przedłuża jej świeżość, ale przyczynia się do powstawania foliowych, plastikowych i styropianowych odpadów, co również nie pozostaje obojętne dla środowiska.
Jeśli zatem dobro planety leży Ci na sercu, zwróć uwagę na sezonowość wybieranych warzyw i owoców. Żywność wyprodukowana w Polsce, w sprzyjających warunkach pogodowych, nie musi pokonywać tak dużych dystansów, by trafić na Twój talerz, a jej zakup wspiera lokalną społeczność.
Co najistotniejsze, warzywa i owoce są najsmaczniejsze, gdy trafiają na nasz talerz krótko po zebraniu, w sezonie, który przypada na ich uprawę. Wystarczy porównać smak polskich, letnich truskawek z tymi importowanymi, które można kupić zimą lub wczesną wiosną.
Chcąc wprowadzić kilka zmian do swych przyzwyczajeń żywieniowych, warto zorientować się, jakie produkty są dostępne lokalnie w określonych momentach roku. Nie chodzi o to, by całkowicie zrezygnować z żywności importowanej, ale o większą świadomość podczas zakupów.
Na żywność sezonową najłatwiej postawić w okresie wiosennym i letnim, gdy stragany uginają się pod ciężarem pierwszych nowalijek, a później także świeżych truskawek, młodych ziemniaków i czereśni. A to dopiero początek długiej listy produktów, które już w tym momencie możesz znaleźć w sklepie.
Najlepsze wiosną
Naszym zdaniem wiosną i wczesnym latem najlepiej smakują i warto sięgać po:
Na przełomie wiosny i lata w sklepach pojawiają się również świeże szparagi, botwinka, szczaw, wczesne odmiany borówek amerykańskich i pierwsze truskawki.
Nie wszystkie produkty spożywcze są dostępne wyłącznie sezonowo. Sporą część warzyw i niektóre owoce można uznać za produkty całoroczne – to świetna baza wielu posiłków i deserów.
Poznaj wszystkie smaki lata
Latem postaw na świeżo zebrane, lokalne produkty:
Choć ziemniaki są dostępne przez niemal cały rok, to właśnie późną wiosną i na początku lata są najsmaczniejsze.
Gdy dni zaczną się robić coraz krótsze, letnie smaki ustąpią miejsca produktom jesiennym – zdecydowanie jest na co czekać.
Sięgaj po nie jesienią
Jesienne smaki to nie tylko jabłka i dynia, ale ogrom innych produktów. Wciąż dostępne są jeszcze niektóre z letnich warzyw i owoców, a do sprzedaży trafiają kolejne przysmaki.
W tym czasie w sprzedaży pojawiają się różne odmiany dyni. Olbrzymie egzemplarze można przerobić na lampiony.
By zachować letnie i jesienne smaki na dłużej, możesz zrobić przetwory. Domowe soki, przeciery i kiszonki są niezwykle zdrowe. Świetnym uzupełnieniem diety w okresie zimowym będą również suszone owoce.
Dostępne zimą
Choć może się wydawać, że mróz i opady śniegu nie sprzyjają uprawom, to w rzeczywistości nawet zimą można liczyć na świeże i sezonowe lokalne produkty.
Zimowa lista produktów sezonowych nie jest tak imponująca, jak letnia lub wiosenna, dlatego tym bardziej warto sięgać wówczas po przetwory i produkty suszone. Gdy temperatura wzrośnie, można będzie wypatrywać w sklepach pierwszych nowalijek.
Które produkty są dostępne przez cały rok?
Niemal przez cały rok można sięgać po produkty lokalne – zarówno świeże, jak i z wcześniejszych zbiorów. Spora część warzyw korzeniowych, a także wybrane owoce to żywność, którą można bardzo łatwo przechowywać przez dłuższy czas. Dbając o świadomy wybór produktów spożywczych, troszczysz się o własne zdrowie, ale też o środowisko i lokalną gospodarkę – to dobra praktyka w duchu Green Living.
Witaj na blogu Skanska
Znajdziesz tu porady aranżacyjne oraz remontowe, informacje o nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym, a także rozmowy z inspirującymi ludźmi i wiele ciekawostek o życiu w dużym mieście.
Odpowiedz na komentarz