Lagom w praktyce

Ekolgiczny jak.. Francuz?

Anna Strożek

|

11 czerwca 2015

Co roku na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda ton (!) jedzenia. Tymi odpadkami można obsypać równik na całej jego długości. Dwa razy. Najwięcej produktów spożywczych marnuje się w Azji, szczególnie w Chinach. Jednak to nie Chińczycy postanowili coś zmienić, tylko… rząd Francji. 

Francuskie Zgromadzenie Narodowe przegłosowało ustawę, która obliguje duże sieci marketów do przekazywania odpadków w celu przetworzenia na kompost, uzyskania energii lub jako pokarm dla zwierząt. Muszą także podpisać umowę z organizacją charytatywną, która będzie zajmować się wykorzystaniem wyrzucanego jedzenia. Za niewywiązanie się z tych obostrzeń grozi kara do 75 tys. euro.

Przeciętny Francuz wyrzuca do śmieci ok. 20-30 kg żywności rocznie, z czego 7 kg jest nieodpakowane (!). Wielkie sklepy do tej pory pozbywały się żywności wrzucając ją po prostu do śmieci. Resztki często oblewano środkami chemicznymi, żeby nawet najbiedniejsi, głodujący i bezdomni nie mogli ich wykorzystać. Teraz to się zmieni. Francja jest tu wzorem, a co z Polską?

Nad Wisłą, niestety, nie jest lepiej. Rocznie wyrzuca się w naszym kraju ok. 2 ton żywności. Dzięki niej można nakarmić około dwa miliony ludzi… przez rok. W zrównoważonym rozwoju bardzo ważna jest świadomość problemów, z jakimi zmaga się świat. Nie można mówić o zrównoważeniu, gdy tyle jedzenia się marnuje i nie ma rozwiązania tej kwestii. W Polsce do sejmu trafiła właśnie ustawa, która nakazywałaby, marketom o powierzchni powyżej 200 m2, przekazywanie starej żywności odpowiednim instytucjom. W sami również możecie zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia we własnym zakresie. Jak to zrobić?

Przede wszystkim starać się nie robić zakupów na zapas. Sklepy mamy na wyciągnięcie ręki, zawsze można dokupić brakujące produkty lub wyskoczyć na szybkie zakupy. Gdy widzimy, że zbliża się koniec terminów przydatności – spróbujmy wykorzystać właśnie te produkty i monitorować swoją lodówkę w poszukiwaniu produktów z upływającą datą. Dodatkowo, dużą część jedzenia można mrozić, przez co zdecydowanie dłużej nadaje się ona do spożycia. Wielkie efekty można osiągnąć małymi krokami. A czy Wy ograniczacie wyrzucanie jedzenia w Waszych domach?  

Rozwiązania zrównoważone
Skanska
zrównoważony rozwój

|

Mogą Ci się spodobać

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz

    O nas

    Witaj na blogu Skanska

    Znajdziesz tu porady aranżacyjne oraz remontowe, informacje o nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym, a także rozmowy z inspirującymi ludźmi i wiele ciekawostek o życiu w dużym mieście.

    bądź na bieżąco

    Green living na facebooku