Lagom w praktyce

Zimowy Jadłospis

Anna Strożek

|

28 stycznia 2018

Nasza dieta powinna być zdrowa i odpowiednio zbilansowana niezależnie od pory roku. Zimą nasz organizm potrzebuje więcej energii, aby wyrównać bilans cieplny. Poprzez urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu o kilka produktów, skutecznie pozbędziemy się zmęczenia i wzmocnimy naszą odporność. Co jeść, aby się rozgrzać i ochronić nasz organizm przed chorobami? Poznaj nasze wskazówki.

Kiszonki

Zimą trudno znaleźć smaczne owoce i warzywa. Z pomocą przychodzą nam różne przetwory i kiszonki, które przygotowaliśmy latem. Kiszenie to najstarsza metoda konserwacji jedzenia. Ukisić możemy praktycznie wszystko, począwszy od ogórków, poprzez dynię, kończąc na gruszce. Sfermentowane warzywa są bogactwem minerałów i witamin oraz naturalnym probiotykiem stanowiącym cenny składnik każdej diety. Dzięki zawartości kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Oprócz tego dostarczają naszemu organizmowi sporo witamin, głównie tych z grupy B, C, A, E i K, jak również magnez, fosfor, wapń i potas, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto pomagają wzmacniać włosy i paznokcie. Zimowa dieta powinna dostarczać większych ilości witamin i minerałów, gdyż to one stanowią tarczę ochronną w walce z bakteriami i wirusami.

kiszonki

Mrożone warzywa

Świeże, lokalne warzywa w najzimniejszym okresie roku są niemalże abstrakcją. Aby nie rezygnować z ich jedzenia, warto zajrzeć do zamrażarek. Wbrew pozorom mrożone owoce ziemi zachowują większość witamin i składników mineralnych, których potrzebuje nasz organizm. Jeśli produkty zostały prawidłowo zamrożone, przechowywane i transportowane, straty wartości odżywczych są porównywalne do strat, jakie występują w przypadku świeżych warzyw, które pokonują drogę od rolnika do konsumenta. Jedną z głównych zalet spożywania mrożonek jest szybkość sporządzania potraw. Z ich pomocą możemy wyczarować w kuchni naprawdę smaczne i zdrowe dania w mgnieniu oka.

Ryby

Zawierają bezcenne dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, E i D, które chronią komórki i wpływają na nasz nastrój. Są również źródłem składników mineralnych – fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów takich jak: cynk, miedź, mangan i jod. Tłuszcz zawarty w rybach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym. Ponadto ryby swoimi wartościami odżywczymi przewyższają chociażby wołowinę, wieprzowinę czy drób. Poprawiają pracę serca i całego układu krążenia oraz dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Wprowadzając je do naszej diety, zapewnimy sobie poprawę pamięci i koncentracji.

losos

Zupy

Kiedy za oknem mróz rozgaszcza się w najlepsze dobrze zjeść coś ciepłego i pożywnego. Zupy to szybkie i bardzo wartościowe dania, które możemy zabrać ze sobą w termosie dosłownie wszędzie. Długo gotowane wywary doskonale rozgrzewają, a dodatkowo zapobiegają infekcjom z wyziębienia zimą. To również dobre rozwiązanie na przemycenie dodatkowej porcji warzyw w diecie.

Kasze

Urozmaicając swoją dietę zimą nie powinno się o nich zapominać. Kasze zawierają cenne składniki odżywcze, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz błonnika, który reguluje pracę jelit. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Na rynku dostępne są różne rodzaje tych produktów, z których możemy przygotować zarówno pełnowartościowe śniadanie, pyszny obiad czy szybką przekąskę.

Produkty pełnoziarniste

Są ważnym elementem zimowej diety, ponieważ działają rozgrzewająco. Takie produkty jak owies czy otręby pszenne, które zawierają witaminy z grupy B, poprawiają nastrój i wzmacniają odporność. Pełnoziarnisty ryż, kasze i płatki zbożowe dostarczają naszemu organizmowi węglowodany złożone, kwas foliowy, niacynę (witamina B3), fosfor, żelazo i cynk. Dzięki zawartości błonnika zapobiegają wahaniom cukru oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Możemy wykorzystać te produkty do przygotowania sycącego i zdrowego śniadania, które da nam energię na cały dzień.

Cynamon

Jego zapach kojarzy nam się głównie ze świętami. Warto jednak spożywać go przez cały rok. Ta aromatyczna przyprawa posiada wiele właściwości, które pomogą nam zadbać o odporność organizmu. Hamuje rozwój bakterii i odkaża organizm. Ponadto, uzupełnia dietę o mangan, żelazo i wapń. Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Pomaga w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową. Zaraz po goździkach jest przyprawą mającą najwięcej antyutleniaczy.

cynamon

Imbir

Ten korzeń często dodajemy do herbaty. Tworzy idealny duet z cytryną. Warto również pomyśleć o nim gotując obiad czy przygotowując podwieczorek. Ta przyprawa doskonale rozgrzewa, przyspiesza krążenie i chroni przed infekcjami. Ma podobne właściwości do czosnku, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych, przynosi ulgę w bólach stawów i mięśni. Osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojej diety, ponieważ dodatkowo spala tłuszcz. Doskonale sprawdza się w oczyszczaniu zatok i posiada właściwości rozgrzewające, co przy przeziębieniu odgrywa dużą rolę. Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do dostępnych na rynku leków.

imbir

Kurkuma

Kurkuma należy do tej samej rodziny co imbir i ma podobne właściwości – pobudza trawienie i rozgrzewa od środka. Przyprawa ta słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych, które okazują się być zbawienne w przypadku przeziębień i infekcji bakteryjnych. Zawarte w niej lipopolisacharydy skutecznie mobilizują układ odpornościowy, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i kaszlem. Ta złota przyprawa wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Można ją spożyć w postaci “złotego mleka” – napoju, sporządzanego na bazie kurkumy, który podnosi odporność.

Chili

Ta przyprawa pobudza trawienie i podnosi temperaturę naszego ciała. Dodając ją do potraw nie tylko rozgrzejemy nasz organizm, ale również przyspieszymy spalanie kalorii. Ostatnie odkrycia wskazują, że chilii oczyszcza drogi oddechowe w trakcie przeziębień, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom oraz dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. Wszystkie te właściwości przypisywane są jednemu ze składników chili – kapsaicynie. To ona odpowiada za ostry smak papryczki.

chili

Czosnek

Intensywnie aromatyczny czosnek ma właściwości antybiotyczne, hamuje rozwój bakterii i grzybów. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy i oddechowy, wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz podwyższa ogólną sprawność, zarówno fizyczną jak i psychiczną. Jego działanie antybiotyczne znane jest od wieków. Szczególnie w okresie zimowym powinniśmy zadbać, aby znalazł się w naszej diecie.

Miód

Możemy go spożywać w różnej postaci. Najlepszy będzie jedzony prosto ze słoika, ale jeśli zależy nam na działaniu uodparniającym i antybiotycznym, powinniśmy rozpuścić go w letniej wodzie. W ten sposób miód zadziała z mocą 200 razy większą. Udowodniono, że jego spożywanie podnosi odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Warto pamiętać, żeby miód dodawać tylko do przestudzonej herbaty, aby nie stracił swoich właściwości.

miod

Dzięki wprowadzeniu do diety tych produktów skutecznie wzmocnimy naszą odporność oraz uchronimy się przed spadkiem energii. Warto pamiętać o regularności. Szczególnie zimą powinniśmy jeść posiłki w podobnych odstępach czasowych. To pozwoli nam utrzymać odpowiednią temperaturę ciała i cieszyć się zdrowiem w tej najchłodniejszej porze roku.

|

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz