Lagom w praktyce
10 listopada 2015
Jak wynika z badań Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych, Polacy wciąż nie mają przekonania do picia wody z kranu [1]. Czy to pokłosie dawnych czasów, kiedy nad jakością kranówki nikt nie sprawował kontroli? A może po prostu nam nie smakuje i wolimy sięgnąć po wodę butelkową? Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.
Aktualizacja tekstu: 30.06.2025
Według Julii Izmałkowej, psycholożki badającej zachowania konsumenckie, Polacy nie są gotowi na picie wody z kranu. Ów stereotyp, że miejska woda jest niesmaczna i – co więcej – niezdrowa, wierzy 60% rodaków [2].
Polską kranówkę można bezpiecznie pić – zapewniają polscy lekarze [3]. Aby była zdatna do spożycia nie trzeba jej nawet gotować. Jest to nawet niewskazane, ponieważ traci ona wówczas cenne składniki, chociażby takie minerały jak wapń, magnez, mangan czy cynk.
>> To warto przeczytać: Jak szara woda staje się cennym zasobem?
To mit, że kranówka pozbawiona jest minerałów. Wiele badań wskazuje, że woda z kranu posiada często tyle samo mikro- i makroelementów co woda butelkowana, a niekiedy o wiele więcej [4].
Pamiętajmy:
Odpowiednie nawodnienie nie tylko jest istotne latem – to niezbędny składnik diety każdego człowieka. Oprócz tego, że zapewnia odpowiednie nawilżenie błon śluzowych w organizmie, to wspomaga trawienie i pomaga w regulacji temperatury ciała [5]. |
Odpowiadamy: jak najbardziej. Jakość wody wodociągowej określa polskie prawo oraz regulacje Unii Europejskiej. Dzisiaj, woda trafiająca do naszych kranów, musi spełniać surowe normy unijne. Nim trafi ona do naszych kranów, poddawana jest procesom filtracji i uzdatniania. Oczyszczanie wody jest procesem wieloetapowym – dzięki niemu kranówka jest czysta, nieskażona i zdatna do picia.
Co istotne, w większych miastach stan wody badany jest codziennie, dzięki czemu ryzyko przedostania się do naszych domów skażonej kranówki jest bliskie zeru.
>> Warto sprawdzić: Wiedza i świadomość to nieodłączne elementy zmiany – rozmowa z Agatą Rudnicką
Mimo wyników badań oraz zapewnień wodociągów o świetnej jakości kranówki, nie wszyscy jesteśmy zachęceni do korzystania z dobrodziejstw własnego kranu. Winowajcą może być długa podróż wody przez rury ze stali, ołowiu czy PCV. To z kolei wymusza konieczność jej „uzbrojenia” w chlor (jego smak może przeszkadzać niektórym użytkownikom), a który zabezpiecza kranówkę przed rozwojem bakterii.
Wskazówka:
Jak upewnić się, czy woda z kranu nadaje się do picia? Próbkę można przesłać np. do laboratoriów zakładów wodociągowych albo do powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych. |
Kupując dzbanek filtrujący lub wybierając którekolwiek z wymienionych wcześniej rozwiązań, dbamy zarówno o nasz budżet domowy (nie wydajemy niepotrzebnie pieniędzy na wodę butelkowaną), jak i o środowisko. Butelki plastikowe rozkładają się bardzo długo, a statystyczna rodzina wyrzuca ich około 130 miesięcznie.
>> Warto przeczytać: Zero waste – czy da się żyć i nie śmiecić?
W czym filtrować wodę z kranu? Który filtr wybrać? Ponieważ najbardziej niebezpiecznymi składnikami kranówki są metale ciężkie, kupmy taki dzbanek, który posiada wkład filtrujący zbudowany z węgla aktywnego, jak również żywicy jonowymiennej (odpowiada ona za zmiękczanie wody) oraz drobinek srebra (w mniej lub bardziej przyswajalnej formie działają bakteriostatycznie).
Czy da się oczyścić wodę z chloru, jeżeli nam przeszkadza jej smak? Rozwiązaniem, które zyskuje coraz większą liczbę fanów, są dzbanki z filtrami. To najtańszy i najłatwiejszy sposób na poprawę jakości wody pitnej z wodociągów.
Dobrym pomysłem są także uzdatniacze do wody, które montuje się na kranach. Umożliwiają one oczyszczenie kranówki, ale też uzupełniają ją o niezbędne do życia minerały, np. cenny dla zdrowia magnez.
Sami możemy dobrać rodzaj filtra do naszych potrzeb. Na rynku obecnie dostępna jest szeroka gama takich produktów. Wspominaliśmy już o niedrogich dzbankach filtrujących i filtrach nakranowych, jednak na naszą uwagę zasługują dodatkowo systemy podzlewozmywakowe (są one wyposażone w oddzielny kran) czy też systemy kompleksowego oczyszczania wody.
Dzięki wymienionym rozwiązaniom oczyszczona woda odzyska swój naturalny smak oraz będzie pozbawiona nieprzyjemnego zapachu. Zmiękczając wodę, filtr ochroni też urządzenia AGD przed osadzaniem się kamienia.
>> Sprawdźmy: Jak wychować dziecko w duchu eko?
Używanie filtrów do wody nie tylko poprawia jej smak i jakość, ale także jest korzystne dla domowego budżetu oraz środowiska.
Źródła:
[1] https://www.ptpz.pl/programy/zawodniacy/ (dostęp: 21.05.2025).
[2] https://www.newsweek.pl/polska/woda-butelkowana-woda-z-kranu-picie-wody-newsweekpl/03j3p3q (dostęp: 21.05.2025).
[3] https://www.wprost.pl/kraj/431969/lekarze-polska-kranowke-mozna-bezpiecznie-pic-bez-gotowania.html (dostęp: 21.05.2025).
[4] https://zdrowyportal.com/210-czy-picie-kranowki-jest-zdrowe (dostęp: 21.05.2025).
[5] https://diety.nfz.gov.pl/porady/zdrowe-nawyki/odpowiednie-nawodnienie-klucz-do-dobrego-zdrowia (dostęp: 21.05.2025).
Witaj na blogu Skanska
Znajdziesz tu porady aranżacyjne oraz remontowe, informacje o nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym, a także rozmowy z inspirującymi ludźmi i wiele ciekawostek o życiu w dużym mieście.
16 kwietnia 2025
8 kwietnia 2025
Odpowiedz na komentarz