Architektura i design

Skandynawia w kuchni

Anna Strożek

|

19 stycznia 2016

W prostocie tkwi siła, dlatego zasada funkcjonalnego minimalizmu to doskonały aranżacyjny kierunek. W efekcie i w kuchni skandynawskiej trudno doszukać się skomplikowanych form, kształtów czy przedmiotów. 

Kuchnie w stylu skandynawskim to:

  • jasne, rozświetlone, urządzone prosto i funkcjonalne wnętrza. 
  • gładkie, jednolite ściany , szczególnie w białym odcieniu. Mają na celu optyczne powiększenie przestrzeni dzięki właściwości odbijania światła od białych powierzchni.
  • podłogi z naturalnego drewna, kamienia czy płytek w odcieniach szarości, czerni lub bieli. Istotą jest tutaj dobre dobranie materiałów wykończeniowych do frontów mebli oraz blatów.
  • klasyczne kolory bieli, szarości i czerni wzbogacone kolorowym akcentem, ale wszytsko z umiarem, jak to w kuchni.
  • bukiet kolorowych kwiatów, zioła w doniczce, pastelowe naczynia, które dodadzą charakteru i indywidualizmu wnętrzu.
  • naturalne materiały: drewno, lniane, bawełniane lub wełniane materiały, kamień, szkło, ceramika.
  • praktyczne dodatki: nieliczne, ale konsekwentnie dobrane, o prostej, praktycznej formie, łączące różne style i spełniające oprócz funkcji dekoracyjnych, użytkowe.
  •  ergonomiczne, proste i funkcjonalne meble, z naturalnych materiałów, takich jak drewno czy kamień. Gładkie fronty i blaty będące zazwyczaj w kolorze białym sprawiają wrażenie przytulnych, lekkich, estetycznych.
skandynawski styl
wnętrza

|

Mogą Ci się spodobać

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz