Bez kategorii

Ekologia na co dzień – dlaczego warto sięgać po sezonowe i lokalne produkty spożywcze?

Anna Strożek

|

25 czerwca 2021

Czy wiesz, że codzienne wybory żywieniowe mają duży wpływ nie tylko na Twoje zdrowie i samopoczucie, ale też na rozwój lokalnego rolnictwa i ekologię? Dietę w duchu Green Living warto oprzeć o produkty sezonowe i lokalne. Dlaczego to ważne? Po jakie warzywa i owoce sięgać w zależności od pory roku?

Zdrowie i ekologia idą ze sobą w parze

Być może warzywa i owoce kupujesz na pobliskim targu lub w warzywniaku za rogiem, ale czy zastanawiasz się czasami, skąd pochodzą  i dlaczego w środku zimy dostępne są truskawki i winogrona? Odpowiedzią na te pytania jest transport i to z najodleglejszych zakątków świata. Jaki to ma wpływ na środowisko i lokalną gospodarkę?

Każda produkcja, uprawa lub hodowla przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych – lokalne rolnictwo także, ale w przypadku żywności z importu należy wziąć pod uwagę również kwestie związane z transportem, przechowywaniem, przetwarzaniem i pakowaniem produktów. Kompletny łańcuch dostaw odpowiada łącznie za około 18% śladu węglowego, sam transport żywności to minimum 6%, a jej opakowania to kolejne 5% śladu węglowego. Dodatkowo żywność z importu bywa wielowarstwowo pakowana. To co prawda przedłuża jej świeżość, ale przyczynia się do powstawania foliowych, plastikowych i styropianowych odpadów, co również nie pozostaje obojętne dla środowiska.

Jeśli zatem dobro planety leży Ci na sercu, zwróć uwagę na sezonowość wybieranych warzyw i owoców. Żywność wyprodukowana w Polsce, w sprzyjających warunkach pogodowych, nie musi pokonywać tak dużych dystansów, by trafić na Twój talerz, a jej zakup wspiera lokalną społeczność.

Co najistotniejsze, warzywa i owoce są najsmaczniejsze, gdy trafiają na nasz talerz krótko po zebraniu, w sezonie, który przypada na ich uprawę. Wystarczy porównać  smak polskich, letnich truskawek z tymi importowanymi, które można kupić zimą lub wczesną wiosną.

Powiązane inwestycje

Awangarda Mogilska

Kraków, Prądnik Czerwony, ul. Mogilska

NU Warszawa Wola

Warszawa, Wola, ul. Kolejowa

Holm House

Warszawa, Mokotów, ul. Zdziechowskiego

Sezonowy kalendarz owocowo-warzywny

Chcąc wprowadzić kilka zmian do swych przyzwyczajeń żywieniowych, warto zorientować się, jakie produkty są dostępne lokalnie w określonych momentach roku. Nie chodzi o to, by całkowicie zrezygnować z żywności importowanej, ale o większą świadomość podczas zakupów.

Na żywność sezonową najłatwiej postawić w okresie wiosennym i letnim, gdy stragany uginają się pod ciężarem pierwszych nowalijek, a później także świeżych truskawek, młodych ziemniaków i czereśni. A to dopiero początek długiej listy produktów, które już w tym momencie możesz znaleźć w sklepie.

Najlepsze wiosną

Naszym zdaniem wiosną i wczesnym latem najlepiej smakują i warto sięgać po:

  • Warzywa: rzodkiewka, szpinak, roszponka, rukola, różne odmiany sałaty, szczypiorek, dymka.
  • Owoce: rabarbar, czereśnie.

Na przełomie wiosny i lata w sklepach pojawiają się również świeże szparagi, botwinka, szczaw, wczesne odmiany borówek amerykańskich i pierwsze truskawki.

Nie wszystkie produkty spożywcze są dostępne wyłącznie sezonowo. Sporą część warzyw i niektóre owoce można uznać za produkty całoroczne – to świetna baza wielu posiłków i deserów.

 

Poznaj wszystkie smaki lata

Latem postaw na świeżo zebrane, lokalne produkty:

  • Warzywa: bób, groszek zielony i cukrowy, pomidory, ogórki, szparagi, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, cukinia.
  • Owoce: truskawki, borówki amerykańskie, poziomki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, arbuz, morele, jeżyny, maliny, porzeczki, agrest, nektarynki.

Choć ziemniaki są dostępne przez niemal cały rok, to właśnie późną wiosną i na początku lata są najsmaczniejsze.

Gdy dni zaczną się robić coraz krótsze, letnie smaki ustąpią miejsca produktom jesiennym – zdecydowanie jest na co czekać.

Sięgaj po nie jesienią

Jesienne smaki to nie tylko jabłka i dynia, ale ogrom innych produktów. Wciąż dostępne są jeszcze niektóre z letnich warzyw i owoców, a do sprzedaży trafiają kolejne przysmaki.

  • Warzywa: dynia, patison, papryka, cukinia, bakłażan, kukurydza, pomidory, korzeń chrzanu, kapusta pekińska.
  • Owoce: żurawina, maliny, winogrona, śliwki, pigwa, borówki amerykańskie i borówka brusznica.

W tym czasie w sprzedaży pojawiają się różne odmiany dyni. Olbrzymie egzemplarze można przerobić na lampiony.

By zachować letnie i jesienne smaki na dłużej, możesz zrobić przetwory. Domowe soki, przeciery i kiszonki są niezwykle zdrowe. Świetnym uzupełnieniem diety w okresie zimowym będą również suszone owoce.

Dostępne zimą

Choć może się wydawać, że mróz i opady śniegu nie sprzyjają uprawom, to w rzeczywistości nawet zimą można liczyć na świeże i sezonowe lokalne produkty.

  • Warzywa: jarmuż, brukselka, cykoria.
  • Owoce: żurawina, jabłka, gruszki.

Zimowa lista produktów sezonowych nie jest tak imponująca, jak letnia lub wiosenna, dlatego tym bardziej warto sięgać wówczas po przetwory i produkty suszone. Gdy temperatura wzrośnie, można będzie wypatrywać w sklepach pierwszych nowalijek.

Które produkty są dostępne przez cały rok?

  • Warzywa: czosnek, cebula, buraki, pietruszka, seler, por, kapusta biała i czerwona, ziemniaki, marchew.
  • Owoce: jabłka i gruszki.
  • Inne: orzechy laskowe i włoskie.

Niemal przez cały rok można sięgać po produkty lokalne – zarówno świeże, jak i z wcześniejszych zbiorów. Spora część warzyw korzeniowych, a także wybrane owoce to żywność, którą można bardzo łatwo przechowywać przez dłuższy czas. Dbając o świadomy wybór produktów spożywczych, troszczysz się o własne zdrowie, ale też o środowisko i lokalną gospodarkę – to dobra praktyka w duchu Green Living.

|

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz

    O nas

    Witaj na blogu Skanska

    Znajdziesz tu porady aranżacyjne oraz remontowe, informacje o nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym, a także rozmowy z inspirującymi ludźmi i wiele ciekawostek o życiu w dużym mieście.

    bądź na bieżąco