Lagom w praktyce

5 piekarni na Mokotowie, które warto znać

Redakcja

|

15 lipca 2022

Naturalne i świeże pieczywo z rzemieślniczych piekarni na Mokotowie

Rzemieślnicze wypieki, naturalne i świeże pieczywo, tradycyjne i zupełnie nowe receptury – to właśnie łączy kilka miejsc na mapie Mokotowa, w których znaleźć można najlepszy chleb w tej części Warszawy. Które z nich warto znać, planując poranne zakupy? Oto ranking pięciu najlepszych piekarni na Mokotowie. 

Mokotów to część Warszawy, która znajduje się w czołówce najlepszych do zamieszkania dzielnic stolicy. To niezwykle różnorodne miejsce, które łączy ze sobą centrum biznesowe miasta, nowoczesne i funkcjonalne inwestycje mieszkaniowe oraz piękne tereny zielone 

Nie brakuje tu również różnego rodzaju udogodnień i lokali usługowych. Wśród nich znajdują się wyjątkowe piekarnie, w których dostać można świeże pieczywo, pyszne kanapki, rzemieślnicze wyroby cukiernicze, a nawet japoński chleb tostowy – shokupan. O których miejscach mowa? 

Świeże pieczywo prosto z rzemieślniczych piekarni

Świeże pieczywo prosto z rzemieślniczych piekarni

#1 Będzie Dobrze – piekarnia rzemieślnicza przy ul. Puławskiej 23/25 

To jedno z najnowszych miejsc na piekarskiej mapie Mokotowa. Koncept został stworzony z prawdziwą pasją przez dwójkę właścicieli – Dagmarę i Borysa (znanych również pod pseudonimami Głodna Daga i Lord Bejker). Amatorzy pieczywa znajdą tu zarówno klasyczne, jak i niecodzienne wypieki.  

Będzie Dobrze - Piekarnia

Fot. @bedziedobrze.piekarnia

Do tych drugich z całą pewnością zalicza się shokupan – puszysty i delikatny chleb japoński, idealny do przygotowania tostów na słodko. Prawdziwą furorę robią tu, okrzyknięte najlepszymi w Warszawie, bagietki, a także chleb z makiem oraz chleb żytni.  

W menu piekarni znajdują się także różnego rodzaju słodkie i słone drożdżówki oraz ciasta – wypiekane według przepisów z różnych zakątków świata. Co więcej, w Będzie Dobrze można dostać również konserwy, konfitury i przetwory zaprzyjaźnionych, rzemieślniczych producentów. 

#2 Picador – piekarnia rzemieślnicza przy ul. Konstruktorskiej 9 

Piekarnia została stworzona w 2020 roku przez dwóch braci – Stanisława i Macieja. Miejsce to słynie przede wszystkim ze swoich pięciu chlebowych specjałów.  

Znaleźć można tu m.in.: chleb Francuski z rodzynkami sułtańskimi i cynamonem cejlońskim, chleb Bałkański – z lawendą, orzechami włoskimi i suszonymi morelami, a także chleb Lniany – z nasionami słonecznika, siemię lnianym i skórką cytrynową.  

Piekarnia Picador

Fot. @picador_bakery

Nie brakuje także propozycji dla fanów słodkości. W Picador dostać można np. ciasto brioche z kremem migdałowym z pistacją lub wiśnią, croissanty w różnych odsłonach oraz drożdżówki – z jagodami, rabarbarem, serem, śliwką, wiśnią i budyniem. 

#3 Kromka – przy ul. Ananasowej 33 

Kolejne “smakowite” miejsce na mapie Mokotowa to Piekarnia Kromka, którą otworzyła Asia Olejniczak. Można tutaj dostać naturalne pieczywo z najwyższej jakości mąki ze starych odmian polskich zbóż – orkiszu, krzycy (rodzaj niemodyfikowanego żyta), samopszy, maku. 

Piekarnia Kromka

Fot. @piekarnia_kromka_

Naczelną zasadą i podstawą filozofii konceptu z ul. Anansowej jest cierpliwość –  zdaniem właścicielki, tylko ona pozwala na wyrobienie zdrowego chleba bez chemicznych dodatków. 

#4 Piekarnia Aromat przy ul. Puławskiej 24a 

Kolejne rodzinne miejsce, stworzone przez mamę i syna – Beatę oraz Matthieu Adamczyków, którzy przez lata mieszkali we Francji. Właśnie dlatego specjalnością Aromatu jest przede wszystkim naturalne pieczywo francuskie. 

Piekarnia Aromat

Fot. @piekarnia.aromat

Jedne z najlepszych w Warszawie croissanty, rustykalne chleby, kilka rodzajów bagietek, bajgle, kardamonowe bułeczki – skradły serca (i podniebienia) mieszkańców stolicy. W menu nie brakuje także słodkich propozycji. Pain au chocolat, bostocki z malinami i z migdałami, eklerki z puszystym kremem, beza, tarta cytrynowa, makaroniki – to tylko niektóre z nich.  

Tym, co również stanowi o uroku Aromatu, jest wystrój piekarni – stylizowany na francuskie bistro. 

#5 RDEST – piekarnia rzemieślnicza przy ul. Puławskiej 38 

Piekarnia założona przez Karolinę Huzarską. Kameralne miejsce słynie przede wszystkim z wypieku chlebów ze starych odmian zbóż. Pszenica czerwona Ruffia, pszenica Trispa, Samopsza – to tylko kilka z nietypowych składników pieczywa, które dostać można na Starym Mokotowie.  

W menu znajduje się m.in. chleb pszenno-żytni z dodatkiem prosa, chleb z jasnej odmiany orkiszu, chleb pszenno-żytni z białym makiem, czy też chleb pszenno-żytni ze świeżo mieloną krzycą. Nie brakuje też słodkości – największą popularnością cieszą się jagodzianki. 

RDEST - piekarnia

Fot. @rdest_piekarnia

Dla wielu ważny okaże się również fakt, że RDEST pozyskuje mąkę wyłącznie z ekologicznych młynów, które z kolei współpracują z niewielkimi gospodarstwami rolnymi. Dzięki temu firma wspiera ideę slow-food oraz dba o środowisko naturalne. 

Subiektywny ranking piekarni pokazuje, że na Mokotowie pyszne, rzemieślnicze pieczywo z niejednego pieca można jeść. Jednak przed wizytą w opisanych piekarniach, warto sprawdzić godziny otwarć poszczególnych miejsc – niektóre z nich czynne są wyłącznie w wybrane dni tygodnia. 

Holm House
Jaśminowy Mokotów
Mokotów
piekarnie
piekarnie na Mokotowie
świeże pieczywo

|

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz