Lagom w praktyce
Anna Strożek
|
26 czerwca 2017
Kuchnia skandynawska kojarzyć się może głównie z dwoma słowami – ryby oraz prostota. Duża część potraw opiera się bowiem na produktach, które dostarczane są miejscowym kucharzom przez morze. W ten sposób wykorzystuje się bogactwo ofiarowane ludziom przez naturę i… przyrządza pyszne dania.
Rozmawiając o głównych cechach sztuki kulinarnej Półwyspu Skandynawskiego, nie sposób pominąć wszelkiej maści ryb – śledzi, łososi czy innych z rodziny dorszowatych. Dlatego pragnąc przygotować coś charakterystycznego dla tego zakątku świata, nie trzeba wcale świetnie wyposażonej kuchni. Wystarczy grill lub nawet ognisko. Oto trzy przykładowe dania, do których przygotowania wystarczy zaledwie trochę umiejętności kucharskich i równie niewiele składników.
Ristiinnaulittu, czyli „ukrzyżowanie”
Sama nazwa może brzmieć przerażająco – zarówno w oryginale, jak i przetłumaczona na język polski (dosłownie – „ukrzyżowanie”). Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę sposób przyrządzenia i podania tego dania, wszystko stanie się spójne.
Jest to specjał, którego głównym składnikiem jest ryba, najczęściej łosoś. Można też wykorzystać inny gatunek, ale według skandynawskiej tradycji, ten jest najlepszy. Z samej ryby należy odciąć głowę oraz ogon, a następnie resztę dokładnie wypatroszyć i pozbyć się ości. Pozostałe mięso trzeba przybić drewnianymi kołkami do desek, które ustawia się wokół ogniska.
Jest to tradycyjny przepis, przy pomocy którego rybę jednocześnie się wędzi oraz piecze. Ciężko znaleźć odpowiednik tej potrawy w innej części Europy.
Rosvopaisti, czyli „zbójecka pieczeń”
Danie uwielbiane przez większe grupy turystów, niemożliwe do odnalezienia w restauracjach i knajpach. Jego przygotowanie polega bowiem na przyprawieniu mięsa, zawinięciu go w folię aluminiową a następnie zagrzebaniu w ziemi. Nad takim „zawiniątkiem” rozpala się ognisko, które powinno palić się przez przynajmniej kilka godzin.
Według skandynawskiej tradycji to danie – jak właściwie większość tamtejszych specjałów – powinno spożywać się z najbliższymi, przyjaciółmi lub znajomymi.
Szwedzkie ziemniaki
Jeśli jednak szukacie pysznego i zarazem bardzo łatwego do przygotowania dania na grilla, to powinniście skierować się w stronę ziemniaków. Są one, tak jak w Polsce, niezwykle popularnym dodatkiem do dań. Ale w odmianie od naszej kuchni, są też wykorzystywane jako główne danie, bez dodatków.
Oto przykład – wystarczy wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą a następnie naciąć je głęboko w kilku miejscach, pilnując jednocześnie by nie przeciąć na pół. Do powstałych szczelin trzeba wsypać odrobinę soli i pieprzu, oraz dodać masła. Całość owija się folią i kładzie na rozgrzanym grillu. Po około 20 minutach potrawa jest gotowa.
Jak więc widać, wcale nie trzeba mieć nowoczesnych narzędzi czy przypraw i produktów za duże sumy. Wystarczy odrobina wiedzy, chęci i umiejętności, by przyrządzić prawdziwie skandynawskie potrawy.
Witaj na blogu Skanska
Znajdziesz tu porady aranżacyjne oraz remontowe, informacje o nowoczesnym budownictwie mieszkaniowym, a także rozmowy z inspirującymi ludźmi i wiele ciekawostek o życiu w dużym mieście.
Odpowiedz na komentarz