Lagom w praktyce

Przygotowujemy się do sezonu grillowego!

Anna Strożek

|

30 marca 2017

Przygotowując się do sezonu grillowego, warto zadbać o sprzęt. Dokładne wyczyszczenie rusztów po zimowej przerwie to konieczność. Chcąc przyrządzić tradycyjne skandynawskie potrawy, można kupić skandynawski grill. Urządzenie to jest bardzo prymitywne, ale pieczone na nim dania mają niepowtarzalny smak. Skandynawski grill to pieniek ogniskowy. Wydrążony kawałek drewna (najczęściej świerkowy) z otworem na palenisko, na którym ustawia się najlepiej żeliwne naczynie nie wymaga dodatkowego opału do podtrzymania ognia. To bardzo oryginalne wyposażenie ogrodu i ciekawy sprzęt do przygotowywania różnego rodzaju smakołyków. Skandynawowie uwielbiają gotować na świeżym powietrzu. Do dań z grilla, wśród których królują potrawy z ryb, najczęściej podają sałatkę z ziemniaków i chrupkie pieczywo w kształcie okrągłych kromek.

Oto przepisy na 5 dań i dodatków ze skandynawskim rodowodem, którymi z pewnością zaskoczysz znajomych i jednocześnie wzbogacisz grillowe menu o kilka ciekawych smaków i rozwiązań kulinarnych.

Cytrynowy łosoś z grilla

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą,
  • 3 niewielkie cytryny,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Dodatkowo: folia aluminiowa

Przygotowanie:

1. Rozgrzej grill.

2. Umyj filet i pokrój go na mniejsze kawałki. Ułóż je skórą do dołu (każdy na osobnym na arkuszu folii) i natrzyj dobrze solą i pieprzem.

3. Wyszoruj cytryny pod bieżącą wodą i pokrój je na cienkie plastry. Ułóż je na filetach gęsto, na zakładkę. Posyp kaparami i polej oliwą całość.

4. Zawiń szczelnie każdy filet w folię i połóż na rozgrzanym ruszcie. Piecz 10-15 minut, sprawdzając nożem czy mięso jest już gotowe. Łosoś powinien być wypieczony, ale nie suchy.

5. Cytrynowy łosoś najlepiej smakuje z kremowym sosem i sałatką ziemniaczaną.

Kremowy, zimny sos do potraw z grilla

Ten rodzaj sosu doskonale sprawdza się do dań z kurczaka i jest idealny do ryb.

Składniki:

  • 100 ml majonezu,
  • 250 ml kwaśnej śmietanki, najlepiej o 35% zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 4 gałązki świeżego koperku,
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Umyj i posiekaj drobno pietruszkę i koperek.

2. Umieść wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.

Kremowa sałatka ziemniaczana na grilla 

Sałatka ziemniaczana z dużą ilością warzyw to idealny dodatek do mięsnych i rybnych dań z grilla. Jest odświeżająca i doskonale podkreśla smak innych potraw.

Składniki:

  • 8 średniej wielkości młodych ziemniaków,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 2 szalotki lub 1 cebula cukrowa,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • pół puszki odsączonego z zalewy zielonego groszku,
  • 70 g świeżego szpinaku baby,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Składniki na dressing:

  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. rosyjskiej,
  • 5 łyżeczek drobno posiekanej, świeżej kolendry,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój na ćwiartki i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku.

2. Połącz wszystkie składniki dressingu w osobnej miseczce i odstaw.

3. Ugotuj szparagi al dente, w delikatnie osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Zahartuj je zimną wodą i pokrój w około 4 cm kawałki.

4. Pokrój cebulę w piórka.

5. Umyj rzodkiewki i usuń korzonki i listki.

6. W dużej misce połącz wszystkie składniki z dressingiem. Wymieszaj delikatnie. Oprósz całość świeżo mielonym pieprzem.

Grillowane żeberka jagnięce z oliwą ziołową 

Składniki:

  • 1 kg żeberek ( rozmrożonych lub świeżych),
  • sól i świeżo mielony pieprz. 

Do przygotowania ziołowej oliwy będą Ci potrzebne:

  • 4 łyżeczki suszonej mięty,
  • 4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • pół łyżeczki soli. 

Przygotowanie:

1. Rozgrzej grill.

2. Połącz wszystkie składniki na oliwę i odstaw (w temperaturze pokojowej) na czas przygotowywania mięsa.

3. Umyj żeberka, podziel na mniejsze części i natrzyj dokładnie ziołowa oliwą. Oprósz sola i pieprzem.

4. Umieść na ruszcie i opiekaj z każdej strony przez 3-4 minuty.

5. Żeberka wyśmienicie smakują z pieczonym ziemniakiem lub innym warzywem.

Ziemniaki po szwedzku 

Ziemniaki po szwedzku to bardzo popularny dodatek do dań, który można również przyrządzić na grillu. Jest to też doskonały sposób na przygotowanie innych warzyw, np. cukinii, buraków, marchewki, kalarepki czy batatów.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (na każdego gościa),
  • grubo mielona sól,
  • 100 g masła,
  • folia aluminiowa, drewniane łyżki i ostry długi nóż.

Przygotowanie:

1. Rozgrzej grill.

2. Wyszoruj dokładnie ziemniaki pod bieżąca wodą.

3. Każdego ziemniaka ułóż pomiędzy rączkami łyżek drewnianych, tak by w czasie krojenia ostrze noża zatrzymało się na drewnie, dzięki czemu ziemniak nie zostanie przecięty do końca. Tnij około 5 mm plasterki. Pokrój w ten sposób wszystkie ziemniaki.

4. W każdą szczelinę wsyp odrobinę pieprzy i soli oraz włóż kawałek masła.

5. Każdego ziemniaka owiń folią i połóż na rozgrzany ruszt. Piecz przez około 15-20 minut.

Upieczone w ten sposób ziemniaki świetnie smakują z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany.

|

Mogą Ci się spodobać

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz