Architektura i design

Skandynawia w kuchni

Anna Strożek

|

19 stycznia 2016

W prostocie tkwi siła, dlatego zasada funkcjonalnego minimalizmu to doskonały aranżacyjny kierunek. W efekcie i w kuchni skandynawskiej trudno doszukać się skomplikowanych form, kształtów czy przedmiotów.

Kuchnie w stylu skandynawskim to:

  • jasne, rozświetlone, urządzone prosto i funkcjonalne wnętrza.
  • gładkie, jednolite ściany , szczególnie w białym odcieniu. Mają na celu optyczne powiększenie przestrzeni dzięki właściwości odbijania światła od białych powierzchni.
  • podłogi z naturalnego drewna, kamienia czy płytek w odcieniach szarości, czerni lub bieli. Istotą jest tutaj dobre dobranie materiałów wykończeniowych do frontów mebli oraz blatów.
  • klasyczne kolory bieli, szarości i czerni wzbogacone kolorowym akcentem, ale wszytsko z umiarem, jak to w kuchni.
  • bukiet kolorowych kwiatów, zioła w doniczce, pastelowe naczynia, które dodadzą charakteru i indywidualizmu wnętrzu.
  • naturalne materiały: drewno, lniane, bawełniane lub wełniane materiały, kamień, szkło, ceramika.
  • praktyczne dodatki: nieliczne, ale konsekwentnie dobrane, o prostej, praktycznej formie, łączące różne style i spełniające oprócz funkcji dekoracyjnych, użytkowe.
  •  ergonomiczne, proste i funkcjonalne meble, z naturalnych materiałów, takich jak drewno czy kamień. Gładkie fronty i blaty będące zazwyczaj w kolorze białym sprawiają wrażenie przytulnych, lekkich, estetycznych.

Powiązane inwestycje

Awangarda Mogilska

Kraków, Prądnik Czerwony, ul. Mogilska

NU Warszawa Wola

Warszawa, Wola, ul. Kolejowa

Stilla

Warszawa, Włochy, ul. Fajansowa (dojazd od ulicy Hejnałowej)

|

Napisz komentarz

Odpowiedz na komentarz